Maja går inte på vintertid…

Hu, lillan vaknade exakt 05.30 idag och tyckte att nu minsann är det dags att kliva upp. Lyckades få T att stiga upp, men han var tvungen att sticka jättetidigt till jobbet idag så jag fick ändå kliva upp runt sex. I de allra flesta fall somnar Maja vid 20 och vaknar 06.30. Igår somnade hon redan vid sju och då blev ju hennes vakentid som vanligt, fast i fel tid.

Apropå sömn. Hittills har Maja somnat i vår säng, tillsammans med en flaska välling. Sedan har vi lyft upp henne, burit in henne i hennes rum o lagt ner henne i hennes säng. Inte helt optimalt, eftersom hela lyftmomentet bidrar till en liten risk att hon vaknar till. Så nu har vi bestämt oss för att Maja ska lära sig somna själv. Vi tjuvstartade lite igår. Har ju hört att man får stå ut med en hel del skrikande, ibland kan nattningen ta flera timmar. Därför tänkte vi att det kan vara smart att börja projektet när Maja skulle sova sin mitt-på-dan-nap, då är hon dödstrött men vi är ju relativt pigga. Så jag la ner henne i sin säng när hon visade att hon var supertrött (hon börjar dra sig i håret när det är dags att sussa). Sen sjöng jag en sång o klappade lite på henne. Sedan gick jag ut ur rummet. Självklart började Maja skrika sekunden efter att jag gick ut. Jag lät henne hållas i några minuter innan jag gick in och la tillbaka henne på kudden (hon stod upp i sängen) utan att säga något. Så där fick jag göra några gånger till, för Maja var vrålarg i början. Men efter en kvart sussade hon sött.

Vid kvällsnattningen var det dags att göra samma sak. Hon fick en flaska, jag gick ut. När jag hörde att flaskan var slut gick jag in och bytte ut den mot en napp. Hon gnydde till lite o jag tänkte att det här kommer nog att ta tid. Men jag gick ut och rätt var det var så sov hon! Vilken bra start!

Självklart räknar vi med bakslag, men det känns ändå skönt att projektet började så bra. Jag tror inte att hon vaknade lika ofta inatt som hon brukar göra.

Publicerat i Maja:

6 tankar på “Maja går inte på vintertid…”

 1. Åh vad skönt att projektet började så bra! Hedda hade en period som hon absolut itne skulle sova inne på dagen utan bara ute i vagnen, då fick jag också köra på den metoden, dock fick hon somna brevid mig i vår säng sedan. Hon avskydde sin spjälsäng. Nu är det snart dags för oss med egen säng i eget rum känner jag, puh, har ingen aning om hur det kommer gå. Har skaffat en utdragsäng så hon kommer ur den själv och kan komma till oss om det är så. Det är väl egentligen bara att köra igång projektet men det är inte lätt..

  Ang vintertid så smygstartade vi lite och försäkte skjuta på hennes sovtid på kvällen, det gick jättebra, hon brukar lägga sig omkring 19-19:30 så i lördags var hon uppe till 20 sommartid och igår la hon sig som vanligt 19:30 vintertid, tack o lov har det funkat! Annars hade det varit en trött tjej på dagis idag.

  Hoppas ni mår bra annars? Har ni sökt dagisplats? Hur känns det med dig o framtiden? Jag är sugen på att läsa, konstigt nog, men känner att det är time.. 🙂

  Önskar er en skön måndag, nu ska vi gå till dagis o jobb!
  KRAMAR!

 2. Morrn! Såg ditt mail. Har mailat tillbaka 😉
  Skönt att det funkar så bra med nattningen. Det kan ju komma bakslag lite då och då men det behöver ju inte heller vara så. Jag tror att barnen sover mycket bättre själva om de klarar själva insomnningen samt att somna om (med risk att få alla samsovare emot mig nu). I vårt fall så tjänar hela familjen på att Noel sover själv. När vi samsov i början så väckte vi varandra hela tiden.N har ju sovit själv sen han var 5 veckor och för oss har det funkat bra. Sen är det ju olika för alla såklart. Vi gjorde ett försök att ha honom i sängen en natt för att vi hade lite Noel-abstinens och det gick inte. Han snurrade runt, ville leka och inte alls sova så efter några timmar lyfte sambon över honom till hans egen säng istället. Håller tummarna för att det håller i sig! kram

 3. Ja- min Ally vaknade imorse 05.20 vintertid-hua- men förhoppningsvis flyttar hon fram sig igen 🙂 Vad skönt å höra att Maja klarade läggningen, vi funderar åxå på det. Nu är Ally 3 månader yngre å det gör ju en del men det skadar ju inte att försöka igen. Alla förök hittintills har inte gått 🙂

 4. Det verkar ju gå jättebra! Vi gör så med Vilgot också, ger flaska i sängen och går ut. Efter några minuter sover han. Man har igen kämpandet sen kan jag säga!! Så skönt att ha sin frihet på kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.