Det där med egentid

Innan Maja kom hade jag knappt reflekterat över begreppet "egentid". All tid var ju min egen. Men så fort jag fick upp den något slemmiga men ack så underbart vackra bebisflickan på mitt bröst den där oktobernatten på Danderyds förlossningsavdelning förstod jag att tiden inte längre var min. Den var hennes. Hon som låg där och plirade upp på mig med sina mörka, kloka ögon. Jag är alltid, alltid Majas mamma och hon kommer att för evigt prioriteras främst i mitt liv. Och jag är oerhört lycklig över att kunna skänka så mycket av min egna tid till en annan liten varelse. Men som alla vet behöver jag vara själv också. För att hämta andan och hinna reflektera.

Innan Maja kom kunde jag ligga på soffan i flera timmar och göra ingenting. Jag kunde inte för allt i världen föreställa mig hur det är att leka tittut samtidigt som jag duschar. Eller att aldrig få se ett tv-program från början till slut utan avbrott. Eller för den delen äta en måltid medans den är varm. Nåja, det är inte så alltid. Men fortfarande ganska ofta. Och ärligt talat (detta hade icke-gravid-icke-mamma-stina storknat om hon fått höra) så gör det mig inte så mycket. Eller rättare sagt: Dessa företeelser sker utan att jag tänker på dem så ofta. Men der är ändå skönt att få göra de där sakerna ibland. Ifred.

Idag hade vi turen att ha pappa T hemma tidigt. Han behövde luft efter en dag på kontoret och jag behövde lite av den där omtalade egentiden. Så pappa T och lilla Maja stack ut på äventyr. Vad jag gjorde? Städade! Ja, ve och fasa, hade den där andra Stina tyckt. Men nya Stina tyckte faktiskt att det var riktigt skönt. Dels är det ett utmärkt sätt att rensa skallen på. Och korppen. Och fint blir det. Bara slänga på en bra skiva i stereon och sätta igång med jobbet.

11 tankar på “Det där med egentid”

  1. åhh jag känner igen mig så väl i de du skriver..sitter tex o äter en kall middag just nu.. lite sent, men så blir de ibland. Edvins pappa jobbar eftermiddag(till 22) så inte kan man
    turas om att äta heller.. som du skriver så gör de en inte så mycket.. även om man faktiskt måste få vara själv ibland!

  2. Det du skriver är så sant som det var sagt. Det är VERKLIGEN så. Och det är inget man förstår när man inte har barn. Man har ingen aning om vad som väntar! Det tog mig nog först ett par dagar innan jag förstod att det här lilla knytet är verkligen bundet till mig, även fast navelsträngen är klippt så är banden mellan en mamma och dotter något alldeles speciellt. Men som sagt, det tog nog ett par dagar för mig att få det att ”smälta in”, att lägga chocken lite. Haha, men visst förstod jag att hon alltid skulle prioriteras först redan när hon kom upp på magen, för hon är underbar. Precis som Maja. Alla barn är fantastiska! Nu hamnar jag lite utanför ämnet känner jag. 🙂 men det är sant, EGENTID behövs, just för att du ska kunna vara den där bästa mamman all övrig tid.Stora kramar till dig tjejen!

  3. Känner verkligen igen mig! Det går ju verkligen inte att förstå hur det är innan man får barn. Men samtidigt känns det inte det minsta konstigt eller jobbigt att ens priorteringar har ändrats så. Det känns bara naturligt.

  4. Så sant, så sant! Vi har nog haft lite svårare att acceptera att det inte finns lika mycket tid till oss, mig och A. För mig har det gått bättre än för honom =) men nu börjar vi så sakta komma in i livet med en bebis (på tiden efter snart 7 mån) och dagarna & veckorna går sin gilla gång. Men vad skönt det är när man får åka iväg och träna, vara hemma själv och städa eller bara gå ut och äta med en kompis =)Kram och ha en trevlig helg!

  5. Ja jag känner också igen det där. Idag när man får städa utan ”hjälp” från en liten så tycker man till och med att det egentid. Men som sagt man får tid att tänka och det är väl det som är så skönt. Trevlig helg!

  6. Åhhh så bra skrivet! Känner igen mig helt och hållet. Är det inte lite roligt så annorlunda man prioriterar och annat man njuter av, sen den där oktoberdagen för 7 månader sen.. 😉

  7. Hej!Jag ska på dop i juni, men kan inte komma på nån bra doppresent. Tänkte att eftersom ni nyss döpt er lilla tös så har du massor med present tips… sånt som Maja fick och som var bra fina presenter.

  8. Kul att så många känner igen sig!Caroline: Vi fick jättemånga fina presenter på majas dop. De som var nästan mest uppskattade var de som var personliga, där givaren verkligen tänkt till. Vi fick till exempel en spargris i keramik med Majas namn o födelsedatum med i ”designen”. Lite svårt att förklara. Men mitt tips är att göra det personligt. Kanske en filt med flickans namn broderat. Eller ett halsband med hennes initialer. Andra uppskattade presenter vi fick var: converseskor (två par, ett par små o ett par likadana i vuxenstorlek – tänk att maja ska bli så stor!), fina kläder, söta smycken (mkt smycken blev det) o pengar till hennes sparkonto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.