Hello övertid!

Jaha, så var man officiellt på övertid. Igentligen räknas man inte som överburen förräns efter vecka 42+0 (Idag är jag i v 40+0), men man kan säga övertid i alla fall eftersom jag numera passerat BF-datum. Det känns okej, men fråga mig om en vecka, då kommer jag att vara frustrerad! Det finns faktiskt lite "fakta" om vecka 41, som jag tänkte att även ni ska få ta del av. Hämtat från Vårdguiden:

Barnet:

Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsätta sig för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid. Japp, lillan verkar trivas ypperligt i magen. Är hon inte ett dugg nyfiken på världen utanför?

Mamman:
Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer. Va? Det var den lamaste ursäkt jag hört? Att det skulle bli lättare att föda barn om man går över tiden?! De försöker bara trösta mig.

Överburenhetskontroll
När du gått cirka 41 veckor bokar din barnmorska in dig på igångsättning på den förlossningsklinik där du planerar att föda. I vissa fall får du även gå på en överburenhetskontroll. Då görs en bedömning om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. Igångsättning av förlossningen sker senast i graviditetsvecka 42 plus noll i Stockholms län. Det finns olika metoder för att sätta igång förlossningsförloppet. Jag har en tid hos Kerstin på onsdag. Tydligen sätter SÖS igång förlossnigen mycket tidigare än Danderyd, så vi får ta ett beslut om vart vi vill föda om en igångsättning blir aktuell.

Publicerat i Maja:

3 tankar på “Hello övertid!”

  1. Angel: Tack det samma! Hon är faktsikt ganska lugn. I natt vid fyra var det party inne i magen, men det är inte alls lika vilt som tidigare. Hon kanske laddar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.