Vecka 40!

image899

Idag går vi in i vecka 40, den sista på ordinarie matchtid så att säga. Sedan börjar övertiden, något som varje gravid bävar inför. Vi får väl se hur mycket jag får uppleva av denna fruktade tid. Jag och T pratade om det där igår, vi kom fram till att lillan nog ligger där inne och stortrivs. När vi packar BB-väskan tror vi att hon ligger där inne och fnittrar: "Hihi, packa på ni bara, själv tänker jag stanna på det här trevliga stället läääänge."

Sista veckan beskrivs så här:
Jag
Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Vad som egentligen startar en förlossning är fortfarande ett mysterium, vissa tror att det är barnet som bestämmer när det är dags att komma ut.
Nu kan trycket bli så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Oh, vad spännande det känns….

Har barnet inte kommit än? Nej… Känns det frustrerande? Ja… Ta det lugnt. Lätt för dig att säga… Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. Sådär lätt när man tjatat om datumet heeela graviditeten. En graviditet varar allt från 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. De flesta förlossningar sätter igång på natten. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Ni ska veta att i många gravidböcker rekomenderas pizza, det ni. Måste vara ända gången i livet som man uppmanas att äta onyttigt! Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Bebisen
Barnet är redo att möta omvärlden, 92% av alla barn föds mellan vecka 38-42. Barnet är helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. De flesta barn föds på natten. Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Kerstin, vår barnmorska, uppskattade födelsevikten på ungefär 3 500 gram. Nu är det trångt därinne och nästan omöjligt att röra sig.  
Bebisen väntar nu bara på att förlossningen ska sätta igång. Barnets bröstkorg blir nu mer framträdande, det samlar på sig mer fett och extremiteterna blir starka.

Källor: Familjeliv och Vådguiden


Bebisen, du får komma nu om du vill!

Publicerat i Maja:

6 tankar på “Vecka 40!”

  1. Du har en så spännande tid framför dig och jag förstår att det är otroligt frustrerande att vänta. Själv slapp jag övertid (lillan föddes i vecka 39) men jag hann ändå bli otålig! Försök att ta tillvara på den sista tiden som gravid. Köp en stor påse godis och hyr några bra filmer. Snart kommer du ha fullt upp!

  2. Suck… Jag har gått 6 dagar över tiden idag och har inga som helst känningar på en förlossning. Bebisen har inte ens behagat att fixera sig utan ligger högt upp i livmodern och terroriserar mig genom att pressa sig uppåt revbenen. Jag hade inte insett tidigare hur frustrerande denna väntan faktiskt är. Varje dag laddar man för en ev förlossning men inget händer. Det spelar ingen roll att alla säger att förstföderskor brukar gå över tiden och att man glömmer hur jobbigt det är att vänta när man sen har barnet i sin famn. Ännu värre är alla telefonsamtal och sms där ens vänner nästan varje dag måste fråga om inte bebisen kommit än. Är de tröga eller? Jag hör självklart av mig när den är född! Sorry, men just nu är jag så jädrans frustrerad! Hoppas du slipper gå över tiden. Det är inte kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.