Vecka 39!

Ohohoho, vecka 39, nu är det bara denna och nästa kvar, om lillan håller tiden. Gud vad spännande det börjar bli. Kommer nog att sakna att vara gravid, det har varit en mycket angenäm upplevelse. Magen, att bli omhändertagen och få vara trött och gå lägga sig klockan nio. Men det är ju lillan vi längtat efter hela tiden, så det ska bli så kul att få träffa henne!

Så här beskrivs vecka 39:
Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet. Lillans huvud har varit fixerat sedan vecka 33, och hon ligger långt ner. Ofta känner jag hur hon borrar sig neråt.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den. Än så länge har jag inte sett röken av någon slempropp (usch, låter det inte jätteäckligt?)

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Mitt är 35 cm. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här. Det märks att den flesta viktuppgången har satt sig på mage och bröst. Ryggen börjar minst sagt ta stryk, och jag känner mig lite lätt framtung. Känns dock inte alls lika otymplig och stor som jag trodde att jag skulle göra i vecka 39.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova vila istället. Jag vilar, vilar och vilar. Gör knappt annat. Lyckligtvis sover jag fortfarande riktigt bra om natten, har än så länge, peppar, peppar, klarat mig ifrån den fasliga halsbrännan som drabbar många gravida och skapar sömnsvårigheter.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Källor: Familjeliv och Vårdguiden.

Publicerat i Maja:

6 tankar på “Vecka 39!”

  1. Angel: Tack!
    Angelica: Ja, jag kan knappt tro det!
    Litenblond: Klart jag är nervös, men inte rädd. Känns mer som resfeber ungefär. Är så nyfiken på förlossningen, hur det kommer att vara? Vad som kommer vara häftigast? Jobbigast? Hur ser prinsessan ut? Hur lång tid kommer det ta? Osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.