Amma offentligt – en rättighet?

Imorse var vi hos barnmorskan, allt såg bra ut. Magen hade vuxit en centimeter sedan sist, och ligger fortfarande fint på normalkurvan. Jag, som är urnyfiken på bebisen där inne, frågade Kerstin hur stor hon trodde att bebisen är. Ja, det är ingen jätteliten bebis, svarade hon kryptiskt. (Hjälp, täkte jag, jag ska föda en jätte!) Jag skulle tippa på runt 3,5 kilo, fortsatte hon. Det lät mycket bra, enligt mig, och sannolikheten att hon ska väga mer än 4 kg är väldigt liten.

Nåväl, efter besöket begav jag mig till Ringens köpcenter för att hitta lite saker som jag behöver. Gud vad tråkigt det centrumet är, jag har lovat mig själv att aldrig mer gå dit. De har en H&M, men där var det så utplockat och stökigt att jag fick ångest och nästan vände i dörren. Då var Lindex desto pålitligare. Där hittade jag ett amningslinne och superbra små plastflaskor att ha shampoo och balsam i till BB. Inne bland alla söta underkläder (för er som inte måste gå omkring i amingsbehåar som jag och är ute efter nya underkläder kan en tripp förbi Lindex rekomenderas varmt, hur mycket fint som helst till bra priser) gick en mamma och ammade sin bebis. Jag förstår att bebisar blir hungriga och måste ha mat nu men måste man gå omkring bland alla kläder med bröstet i vädret? Eftersom klockan var strax efter tio var det väldigt lite folk i butiken, och jag tror inte att någon störde sig på matsessionen (förutom jag då). Men det kan väl inte vara särskillt rofyllt för bebisen att få inta sitt morgonmål medans mamma går omkring och drar i alla kläder? Bara några meter därifrån fanns trevliga provrum, alla lediga. Varför inte sätta sig ner där i lugn och ro och låta bebisen få lite matro? Kläderna finns ju kvar när man är färdigammad.

Jag har tänkt ganska mycket på det här med amning offentligt. Om min amning fungerar, vilket jag verkligen hoppas att den gör, kommer jag att försöka leta upp en plats lite i skymundan. Dels för bebisens skull och dels för min egen. Kalla mig pryd, men jag gillar inte tanken på att alla människor ska kunna se mina bröst. Jag vill heller inte slänga fram en mjölkstinn tutte på ett fullsatt lunchkafé framför andra gäster. De har ju inte valt en ceasarsallad med extra bröstmjölk till lunch. Däremot kan jag tänka mig att på samma lunchresturang sätta mig längst in i lokalen med en filt över mig o lillan och amma, om jag inte stör andra. I Sickla köpkvarter finns det ett speciellt amnings- och skötrum för just dessa ändamål. Det tycker jag är ett otroligt bra intiativ och hoppas att fler tar till sig det fenomenet.

I den H&M-butik där jag jobbar har jag många gånger stött på ammande mammor. De allra flesta vill sitta i skymundan och eftersom vi saknar kundtoalett brukar jag erbjuda dem en pall och ett provrum att mata sin bebis i. Det brukar uppskattas, både av mamman o bebisen men också av andra kunder. Precis som att jag inte vill ha bröstmjölk i min ceasarsallad till lunchen vill jag heller inte ha bröstmjölk på den nya, fina klänning som jag vill lägga mina slantar på. En del mammor tycks dock inte tänka i dessa banor utan sätter sig mitt bland kläderna och hivar fram bröstet. En gång satt till och med en mamma precis i entren (vi har en stor glasentre, med ett podium med skyltdockor). På podiet satte sig mamman för att amma sitt barn. Mitt i kaoset. Då sade jag faktiskt till, där gick min gräns. Jag erbjöd mamman en pall och ett provrum, men hon tycktes inte förstå varför man inte kunde sitta mitt i ingången och erbjuda dagens lunch. Jag kan tillägga att jag hade sagt till den kund som suttit sig där och ätit sin lunchmacka också.

Tolka mig nu inte som om jag är emot folk som ammar offentligt, precis som jag skrev tidigare så förstår jag att bebisens krav på mat måste gå först. Vad jag ber om är inte en amningsfri offentlig miljö, jag ber bara om att ammande mammor (snart är jag förhoppningsvis en av dem) sköter det snyggt så att de inte stör andra!

33 tankar på “Amma offentligt – en rättighet?”

 1. Ett litet knep jag brukade köra med när jag ammade var att ha en tubtopp på magen eller vad man ska säga allstår under tröjan ( under brsöten liksom).. så kunde man dra upp tröjan utan att visa varken bröst eller mage…Det är inte alla kläder som är lätta att amma i men med en tubtop funkar alla tröjor och snygga tunikor…Kramis t

 2. Stör andra? Du kommer nog inte hålla med om allt du skrev i detta inlägg några veckor efter att din bebis är kommen.
  Självklart känns det aldrig bekvämt att sätta sig och amma på en scen i ett köpcentrum men att man ska behöva dra sig i skymundan är helt fel! Du verkar tycka att det är något lite ofräsht? och att du själv blir lite äcklad om någon ammar där du äter. Det är bara helt naturligt! Efter några veckor med din bebis kommer du inte ens tänka på att du ammar. Det är så det funkar! Du gör det så många gånger om dagen och i alla lägen då din bebis ber
  eller snarare skriker för full alls efter det att det kommer vara som att svara i mobiltelefon för dig, en vana, som du inte har tid att dra dig undan och ursäkta för varje gång!
  Lycka till med bebis!

 3. Så skönt att du tar upp det som tur är har många köpcentrum här i gbg startat amingsrum det uppskattas faktiskt å misstolka mig inte nu ÄLSKAR baern och jag och sambon hoppas få egna småttingar men även mamor med barnvagnar kan vara livsfarliga som i går i kön då står en mamma bakom oss och kör vagnen rätt i hälen på mig fram och tillbaka och det varen sån där vanlig sittvagn man vill inte säga till det känns elakt men så hände samma sak sambon ingen av oss sa nåt men lixom det känns som vissa använder barnvagnar som vapen i köpcenter sånt gör mig irriterad.Typiskt folk att vara anonyma när dom har nåt elakt å säga men snälla LÄS hela hennes inlägg innan ni yttrar er.Men jag håller med dig, jag vill inte se barn ammas offentligt.Ha en fin dag tjejen

 4. Akta så ni inte blir som en av mina närmsta kompisar som precis fått barn. Hon fullständigt vägrar att amma offentligt, inte ens med en sjal. Hon går inte ens ut på stan, vägrar åka pendeltåg, bara för att slippa skamen att ungen ska skrika eller vilja ha mat. Bröstet är inte något objekt eller något ofräscht när man har bebis, det är något som är 100 % naturligt. Och vackert. Och om man måste akutamma, så tror jag inte man hinner springa runt och leta efter något amningsrum.

 5. Oj kanske ska tillägga det finns ju många alternativ och folk som lyckas dölja jag mena att jag inte vill se massa boobisar TYVÄRR det lockar mig inte.Kan dom dölja det varsågoda å gör det var ni vill,Sen kanske jag ändrar åsikt när vi väl fått en liten det vet man inte =/

 6. Troligtvis så kommer du själv stå där, stressad,trött och med en bebis som skriker HÖGT att den vill ha mat! ALLT man då tänker är att mitt barn måste få mat! Du kommer inte hinna tänka ”Oj,är det för offentligt?” eller ”stör jag någon nu?” Då sitter du nog som sagt där på en pall och om det är i ett skylfönster kommer du inte bry dig om!

 7. Det är så tråkigt att vi mammor med små barn inte akn stå upp för varandra! sluta skämmas, alla har vi ammat någon gång i livet och det är det sista man ska behöva ursäkta, bra skrivet anonym 1!

 8. Jag tycker att du resonerar mycket klokt, Stina. Personligen tycker jag att det är jättevackert när en mamma ger mjölk till sin bebis men man måste ändå tänka på VAR man ammar. För det finns folk som tar illa upp och rentav blir äcklade. Jag skulle inte tycka att det var så fräscht om någon käkade lunch mitt bland alla kläder på HM, samma sak gäller amning. Tur att det finns provrum/skötrum/amningsrum på de flesta varuhus.

 9. Oj, det väckte reaktioner 🙂
  Jag har funderat mycket på det där… hur jag ska göra sen när min bebis kommer. Jag vill inte heller sitta och flasha bröst inför främlingar. Tycker inte att det är äckligt med bröst, barn, amning osv men det skulle kännas konstigt. Tänker prova tricket med tubtopp och se hur det funkar för mig. Att sitta på ett podie i en butik är ju helt uteslutet, där ska butiken skylta kläder och inget annat. Men en stol nånstans i ett hörn skulle funka för mig!

 10. Oj vad kul med alla åsikter! Visste väl att detta inlägg skulle skapa rabalder. Jag tänkte att det nog är bäst att svara på era inlägg one by one.
  Shopaholicmamman: Tack för tipset! Har inte så jättemånga tubtoppar, kanske något att investera i. Det är ju fint även efter amningsperioden 🙂 Amningslinnet jag köpte idag verkade också bra, man viker liksom bara ner ena kanten under bröstet. Fin modell var det också!
  Anonym/namnlös: Tack för din åsikt! Som jag skrev i inlägget, så tror jag inte att bebisen får matro om det ska amma mitt i alla ”ståhej”. Därför kommer jag att sätta mig vid sidan av. Annars kommer jag bli stressad. Stressad mamma= förmodligen stressad bebis= ingen matro. Jag tycker inte att det är ofräscht med amning, men jag anser att ens bröst är något intimt (även om det för en period mest fungerar som matplats åt bebisen). Jag kommer att känna mig obekväm med ett blottat bröst. Och jag vill inte se andras i tid och otid. Av samma anledning skulle jag aldrig gå ut utan byxor. När jag går ut på resturang och betalar ofta dyra pengar för att avnjuta en trevlig måltid vill jag inte ha ett bart bröst uppstoppat framför näsan. Vare sig det tillhör en man, en kvinna eller en ammande mamma. Det är min åsikt. Hur naturligt det än är, gör det någon annanstans än vid mitt matbord. Angående liknelsen med mobiltelefonen, jag svarar inte/pratar inte i telefon överallt. På bio, restaurang och till exempel i bibliotek pratar jag inte i telefon, av hänsyn till andra som är där och faktiskt inte valt att höra mitt babbel när de äter lunch/läser en bok/pluggar/ser en film. Jag resonerar på samma sätt när det gäller amning.
  Angel: Jag tycker att alla människor har lika stor rätt att vistas i offentliga miljöer som tex köpcentrum. Men jag håller med dig, vissa barnvagnsmammor tycks tycka att de har extra mycket rätt att vara där. I det stora hela måste det ju någonstans handla om ömsesidig respekt, och det verkar vi vara överrens om. Så länge man går undan/inte stoppar upp bröst i ansiktet på någon/döljer sig med en filt tycker jag att det är okej att amma offentligt. Jag är hyfsat säker på att jag inte kommer att ändra åsikt, även efter att jag blivit mamma.
  Mary: Har du läst inlägget ordentligt? Jag tycker att amningsrum är en strålande idé, synd att det inte finns på fler ställen. Men det finns andra sätt att amma och fortfarande visa de som inte vill se mina bröst respekt. En filt över mig o lillan, som jag skrev i inlägget, är ett av de sätten. Jag kommer inte sky offentliga platser bara för att jag ammar, men kommer ändå att tänka efter före. Låt oss säga att jag ska in till stan en dag. Då tänker jag efter var jag kan tänkas amma när det blir aktuellt, så jag inte står där mitt i rusningen på drottninggatan med en skrikande bebis och ingenstans att ta vägen. Precis som jag själv tänker efter ”var kan jag äta?” ”finns det toaletter i närheten?” osv.
  Rosa: Tro mig, jag kommer alltid att bry mig om jag sitter i ett skyltfönster. Filttricket är som sagt något jag tycker är en strålande idé, det kommer jag nog att använda ofta. På så sätt kan jag ge lugn och ro åt lillan, samtidigt som jag visar respekt för omgivningen.
  Mirja: Visst är amning naturligt, men jag vill inte packa på andra mina bröst, lika lite som jag skulle sätta mig ner och kissa mitt på öppen gata (igentligen lika naturligt).
  Anna: Tack! Snälla Johannes har hjälpt mig.

 11. Angelica: Tack, jag har fått hjälp med bannern, och fick den precis som jag ville ha den. Angående amningen så verkar vi resonera väldigt lika!
  Majsan: Då tänker vi likadant!

 12. Planering i all ära men fortfarande, din bebis kommer skrika vid tillfällen då du tror att den är pigg/mätt/nöjd! Så om du nu (vilket jag inte tycker du ska göra) alltid vill ha ett amningsrum i närheten betyder det att du inte kan röra dig hur du vill! Ingen önskar väll att sitta och amma på Drottninggatan men vad jag menar är att dom lägena kommer komma och döm inte dom mammor som sitter där! dom är säkert så stressade och lite skenerade(vilket dom inte behöver vara). I ditt inlägg talar du om dom mammor som väljer att inte skämmas och faktiskt vågar amma sitt barn när det är hungirgt som om dom är lite äckliga och saknar respekt för andra!
  Att jämföra amning och att sätta sig och kissa på gatan är helt idiotiskt och sorligt med tanke på att du snart ska amma ett litet barn.

 13. Stina: Jag förstår, inlägget var ganska mycket tillägnat till de som tvekar. Du verkar vilja lösa dina problem, och det tror jag du (även vänner som vill träffa dig när du har fått barn) kommer ha stor glädje av. Jag är lite smått besviken och sorgsen (kanske tom bitter) över att jag håller på att förlora en vän, pga något så naturligt som att hon har fått barn. Så jag vill bara påpeka att man nog inte ska låsa sig för mycket. Det kan uppkomma paniksituationer som kanske innebär att man får amma eller byta på offentliga platser. Och de som stör sig? Ja, de får väl gå någon annan stans. Samhället är ju till för alla. Så my point: Amma offentligt – en rättighet! Tycker jag iaf.

 14. Om du upplever amning lika trevligt som att kissa på gatan får vi hoppas att du slipper amma ditt lill barn då! Sluta vara så pryd människa, hur ska du kunna byta en bajsblöja om du inte ens kan
  se en anna kvinna amma sitt barn utan att det ”förstör din lunch” som du uttrycker dig.
  Detta barn som förstör din lunch bajsar inte på bordte utan äter faktiskt precis som du sin mat!

 15. Jag håller med Stina. Man behöver inte sätta sig e det mest offentliga ställe. Man kan ha lite koll. Och som sagt, kissa kan visst jämnföras med ammning. Alla måste kissa, du vet om att alla gör det. Men man vill inte sitta offentligt och göra det. Precis som alla har ett bröst och alla som ammar har det framme, men man vill inte ha det framför sig när man äter eller bara står rätt ut i vädret när man kollar på kläder!

 16. Anonym: Du kan väl i alla fall gå ut med vad du heter? Som sagt är inte amningsrum ett måste för att jag ska amma, men jag tycker att det är ett fantastiskt bra alternativ, finns inget amingsrum får jag hitta ett annat bra alternativ. Jag dömmer ingen som matar sitt barn, jag ber dem bara att visa andra respekt, alla vill inte ha ett bröst blottat. Det går att dölja, och då blir ju alla nöjda. Jag kommer inte att skämmas när jag ska ge min dotter mat, men jag vill kunna sköta det snyggt. Jag har aldrig påstått att de är äckliga, men kan tycka att de är lite respektlösa i sitt ”här är jag och min tutte, och det är såååå naturligt att amma, och du ska inte bry dig, för jag har lika mycket rätt (om inte mer) att vara här och nästan doppa bröstet i din lunchsoppa, så om du tycker att det är respektlöst får du väl titta åt ett annat håll!”.
  Prio nummer ett för mig är att mitt barn får matro, och jag tror inte att hon kommer att få det mitt i en butik/restaurang utan att hon kommer föredra att jag går undan lite med henne så att hon inte behöver störas när hon äter. Prio nummer två för mig är att inte behöva visa mina bröst offentligt, för jag vill inte det. Det är mitt val.
  Clara: Jag tycker att man kan amma offentligt, men sköta det snyggt.

 17. Håller med dig helt om det du skriver i inlägget. Måste bara säga att jag tycker den nya designen är supersnygg, blir ju riktigt avundsjuk nu 😉

 18. håller absolut med, som det känns just nu skulle jag ha mycket svårt att hiva fram tutten var som helst, utan kommer nog göra allt jag kan för att åtmidstonde hitta ett undanskymt och lugnt ställe. MEN, det är ju hur jag reonerar nu, det kan ju förståss ändra sig en hel del när bebisen väl har kommit =)
  Snygg header!

 19. Anna: Tack, jag har fått hjälp med bannern, resten har jag lyckats lista ut själv 🙂
  Maria: Tack! Precis som du skriver, man kan amma offentligt, men man kanske inte behöver göra det så ”naket”.

 20. GUD så gammalmodigt! Blir du så förnärmad av ett bröst! Mammor som väljer att amma offentligt utan filt är inga hippies som provocerar utan kvinnor som ser det naturliga med att mata sitt barn av sig själv. Det är nog ingen mamma som ”doppar sitt bröst i din lunchsoppa” som du så moget uttrycker det! Matro för en bebis som du talar om, ja, barnet äter inte bra om du är stressad, så sitt du med din filt och amma i ett hörn men stressa inte mammor som väljer att inte göra det!

 21. Bea: Jag tror att du lägger in lite för mycket i det här. Läs igenom mitt inlägg en gång till. Jag dömmer ingen, men jag tycker att alla borde mötas på halva vägen. Det handlar om respekt.

 22. precis lilla vän,respekt! respektera naturens gång!Och för att avluta det hela som det bör, är du så kräsmagad att du inte kan se en kvinna amma när du äter bör du nog inte gå utanför din dörr med ditt barn, det finns så mycket mer att äcklas av en ett bröst, vem vet du kanske inte kan äta på en vecka om ett litet barn spyr lite för nära din lunch som du betalt bra pengar för! fjant!

 23. Vilket ärligt skrivet inlägg från en blivande mamma. Jag måste säga att jag applåderar ditt mod att skriva precis vad du tycker och tänker. Har själv alltid ansett att amning bör skötas så diskret som möjligt och inte in public. Jag har svårt att förstå alla dessa starka reaktioner som främst verkar komma från anonyma personer som fegt nog skriver utan avsändare. Du verkar vara en klok och hänsynsfull person.

 24. Bea: Det finns absolut ingen anledning att vara otrevlig. Du har en åsikt och jag en annan. Jag respekterar din åsikt, och jag ber dig respektera min. Uppför dig som en vuxen människa, för det tror jag att du är.
  Ran: Tack! Alla har ju rätt till sin åsikt, och jag visste/anade att inlägget skulle skapa debatt. Tyvärr kan vissa människor inte respektera andras åsikter. Det kommer alltid finnas människor som tycker att det är okej att amma precis var som helst, och andra, såsom du och jag, som tycker att man självklart ska få amma sitt barn, men att man kan sköta det snyggt och inte störa andra med sitt beteende.

 25. Bea: Man behöver inte gå till personangrepp. Och stanna inne? Så varje gång jag vill gå utanför min förr så ska jag förvänta mig att kolla på mammor som ammar. Då kan alla mammor förvänta sig att folk ska sitta längst trottoaren och kissa för jag orkar inte stå i kö till en toalett precis som de inte kan stå i kö för att gå undan och amma?

 26. Mary: Sorry, jag missade dig bland alla kommentarer. Det är urtrist att du och din vän håller på att glida ifrån varandra. Jag hoppas att ni hittar tillbaka till er vänskap. Din vän kanske har lite babyblues och den kanske ter sig i hennes ”torgskräck”. Försök att rida ut stormen om er vänskap är värd det. Ni kanske kan träffas hemma hos dig eller henne tills hon mår bättre/vill gå ut med sin bebis? Lycka till!

 27. Jag kommer inte att tillhörad den skaran kvinnor som öppet kommer att skylta med sina bröst. Jag har inte visat mina bröst offentligt före barn och kommer inte att göra det efter graviditet. Hur svårt är det att täcka över sitt barn och bröst med en sjal eller filt då man ammar?
  Visst finns det de människor som tycker att det är helt OK att äta med mat i munnen, slicka på kniven, inte hålla upp dörren för andra, peta sig i näsan offentligt osv men själv anser jag att man ska visa andra människor hänsyn.

 28. Hej hej!Hinner inte läsa igenom alla kommentarer så jag kanske skriver något någon skrivit innan, men men. Kan säga att jag absolut tyckte som du innan och gör det fortfarande. Känner inte alls att något har ändrats bara för att hon kommit ut. Jag visar ju aldrig brösten annars i public så varför ska jag börja med det nu? Sedan är det klart att latheten kanske kommer att vinna över prydheten lite längre fram, men inte nu iaf. kram kram

 29. Caroline: Det är precis så jag också tänker, jag går ju inte omkring utan kläder på överkroppen nu, så jag kommer inte att göra det sen heller. Jag solar ju inte ens topless! Grattis till underverket! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.