Vecka 38, nu kan det hända!

image853

Inte min mage på bilden.

Idag går vi in i vecka 38, och även om jag vet att det kan dröja upp till fyra veckor innan lilla kommer ut så kan hon faktiskt födas nu. Det känns lite konstigt. Dessa faktan finns om vecka 38…
….från Familjeliv:

Kroppen: Om inte barnet vänt på sig själv kan det bli tal om sätesbjudning då barnet föds med baken/benen först. Om kvinnan har rymligt bäcken kan det gå bra, i annat fall brukar barnmorskan hjälpa till att vända barnet för att undvika sätesbjudning. Man får då vila en stund och sedan kopplar man in CTG och dropp med livmoderavslappnande medel. Barnmorskan trycker sedan försiktigt barnet i rätt riktning. Det kan vara smärtsamt för mamman och barnet kan vilja vända tillbaks igen varför vissa sjukhus väljer att göra kejsarsnitt istället.
Som tur är har lillan varit duktig och vänt sig rätt för länge, länge sedan!

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. Hon ska alltså ligga och gotta till sig lite.

… från Vårdguiden:

Barnet: Barnet förbereder sig nu för att födas. 92 procent av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Därför kan din graviditet ofta liknas vid din mammas eller någon nära släktings. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Kroppen: Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Jag får väl hoppas att jag tilhör den delen som stannar av, för nu tycker både jag och vågen att det räcker! Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. Min fina, fina garderob hånar mig, inte mycket som passar längre! Och jag tänker inte sunka ner mig i mjukisbyxor. Tur har jag i alla fall, leggings är en gravid kvinnas bästa vän!  En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Navelsträngen: Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln. Har faktiskt inte tänkt på saken, men jag vet ett min syster hade navelsträngen många varv runt halsen när hon kom ut.

Pappa: Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, necessärer, musikspelare och lite snacks. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del?
Ja, den där kära BB-väskan. Har tänkt att packa den hur länge som helst, vet vad vi ska ha med, men det har inte riktigt blivit av. Men nästa vecka ska jag se till att få det gjort! Det är lite psykiskt det där, när jag har packat väskan har jag liksom "gått med på" att jag är med barn och att vi snart ska ha en förlossning snart. Iiik.

Publicerat i Maja:

11 tankar på “Vecka 38, nu kan det hända!”

  1. Det är verkligen inte lång tid kvar nu. SÅ spännande. Du har en helt fantastisk upplevlese framför dig. Jag lovar! Men det är omtumlande också. På gott och ont.

  2. Den där väskan är ett evigt projekt, tror aldrig att jag blev riktigt färdig. Har kvar listan och lagt den i lillans första år bok, lite kul att titta tillbaka på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.