Nionde månaden here we come!

Wow, idag går vi in i gaviditetens nionde och sista månad. Hur häftigt som helst, jag har varit gravid i 36 hela veckor och är inne på min 37:e. Alla säger till mig: Nu kan bebisen komma när som helst! Vilket kanske inte är helt sant, jag räknar ju med att gå över tiden. Så här skriver Familjeliv om min vecka:
Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare (Det har jag känt av länge, hej toaletten, min nya bästa vän!). Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärthjud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34. (Vi ska till barnmorskan på måndag).
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. (Hihi, det har ju lillan gjort för läääänge sen :))

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan nu variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka 9 cm i diameter. De restrerande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis mellan 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 cm. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Publicerat i Maja:

6 tankar på “Nionde månaden here we come!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.