Föda-barn-skola

I går kväll var det ju dags för den första delen av föräldrautbildningen. Jag måste säga att det såg verkligen urkul ut när vi var på väg in i aulan där föreläsningen skulle hålla. Cirka 250 stora magar vankade omkring ackompanierade av 250 svettiga blivande pappor som alla såg ut att ha stressat från jobbet för att hinna i tid. Jag blev alldeles fnittrig, tyckte att det såg så roligt ut. Ofta är jag ju ensam om att vara gravid i ett sällskap, men i detta smälte jag in. Självklart var toalettkön längre än kön till Sturecompaniet en löningslördag, men jag var ändå tvungen att ställa mig där.
"Det var det här jag bävade för, toalettköerna", sade en kögranne till mig och skrattade.

Inne i aulan satte vi oss ganska långt fram, men lite vid sidan av. Ett bra drag, visade det sig. Dels för att de rakt framför oss öppnade en dörr på vid gavel så att vi fick lite luft och dels för att hon som höll i föreläsningen inte hade en mikrofon, så jag tror knappast att de längst bak hörde lika bra som vi.

Barnmorskan/föreläsaren började med att säga att det var okej för oss att gå på toaletten, sträcka på oss och äta och dricka vad vi ville. Föreläsningen skulle ändå hålla på i tre timmar och de flesta gravida behöver både mat och kisspus under den tiden. Så i pausen var det mååånga som besökte diverse matinförskaffarställen. Det kryllade av mackor, kaffe, drickor, hamburgare, tunnbrödrullar, ja, allt möjligt. Till nästa gång ska jag bunkra upp, mina två mentosrör och min ramlösa räckte i ungefär en kvart.

Föreläsningen var bra, barnmorskan var ganska rolig och det var mycket viktig information. Blev dock lite skraj, när hon började prata om livmoderhalsens öppning och bebisens rotation i bäckenet gick det upp för mig att det även är min livmodershals som ska öppnas och att det är i mitt bäcken som min bebis ska rotera. Urk, ska jag behöva gå igenom det där? Ja, ja, det är väl bara att bita ihop. Men jag undrar om inte nyförlösta får skriva på ett tystnadsavtal, där de lovar att inte berätta för andra hur ont det verkligen gör.

Och vad filmen beträffar så slapp vi se någon sådan. Bm berättade att hon inte ville visa någon film, eftersom hon upplevt att den skrämmer mer än informerar. Puh!

Publicerat i Maja:

15 tankar på “Föda-barn-skola”

 1. Oj, vilken skillnad det verkar vara på våra FU. I vår grupp är vi sex par som mest sitter och pratar med BM, ställer frågor, fikar och så medan hon berättar.

 2. Sophie: Ska försöka om jag kommer ihåg 🙂
  Maria: Ja, det här blir ju mer opersonligt. Men jag tycker att det är skönt, på såvis kan jag vara anonym. Om det är något jag undrar kan jag antingen fråga föreläsaren eller ta upp det med min egen bm.

 3. Skönt att slippa filmen – skrämde faktiskt en del. Jag fick lite panik när jag insåg att jag faktiskt kommer bli tvungen att göra det här, lånade en bok: Karin Ahlborgs ”att föda barn, hur det verkligen känns”, den var faktiskt väldigt bra. En massa mammor och pappor som berättade hur det verkligen kändes. Efter de första var jag bara skrämd, men sedan blev helheltintrycket ett helt annat: att det nog inte var så farligt ändå…

 4. Jag gick på samma föreläsning innan sommaren. Först var jag lite orolig att jag skulle somna eftersom det var 3 timmar i skolbänken, men föreläsare är verkligen suverän och fick med sig alla. Vi satt också där framme vid dörren, perfekt med lite friskluft 🙂

 5. Mia: Ja, hon var duktig på att behålla folks uppmärksamhet. Vi slutade dock tidigare (ungefär kvart över sju), jätteskönt då jag var urhungrig.

 6. FU är verkligen olika! Vi var också en mindre grupp om ca 8 par. Jag tyckte det var suveränt men detta funkar säkert också. Jag rekommenderar verkligen att köpa ”Att föda”. Jag har köpt på mig en del andra böcker också men denna är verkligen jättebra. Väldigt konkret och inte mycket flum. Dessutom rekommenderar jag att skriva ut Signekursen från nätet om du inte redan gjort det. Jättebra andnings- och avslappningsövningar som man kan träna på tillsammans med sin sambo. Googla på Signekursen så hittar du den!
  Har själv bf om 19 dagar så tiden börjar närma sig…
  Lycka till!

 7. Hahaha exakt sådär var det när jag var på min föreläsning på KS! Frågan är om man blir så mycket klokare efter den? Jag tycker inte du ska oroa dig över att det är DU som ska föda barn. Du har inget val, förr eller senare måste barnet ut och då kommer du inte tänka på livmoderhalsen etc. Då tänker du säkerligen på annat haha

 8. Carina: Jag är lite sugen på en sådan där avslappning/förbereda fördseln skiva. Ska köpa en på fredag. Åh, 19 dagar, vad mysigt att det börjar närma sig!
  Miamor: Säkert inte. Jag drömde faktiskt att jag hade fött inatt, och det var inte alls så farligt som jag trott. Kan ju alltid hoppas på den drömmen slår in.

 9. Jag läste en bok som heter ”Innan du föder” av Anna Wilsby. Den går ut på att förbereda sig mentalt inför förlossningen men har även en hel del andningsövningar. Där skriver hon att man ska föreställa sig sin drömförlossning för då tänker man annorlunda när man väl är där… så då kan man ju säga
  att du fick din drömförlossning gratis 😉

 10. Låter precis som min föräldrautbildning…
  Jag bodde då i Stockholm och gick på Munkbrons mödravård… Men det var typ hundra år sedan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.