Vecka 36 – sista i åttonde månaden

Tiden rusar iväg och idag är det dags för oss att gå in i en nya graviditetsvecka. Bara fem veckor kvar nu till beräknad förlossning. Jag vilar ju mest nu förtiden, men jag har några inbokningar som jag ser fram emot.

♥ På måndag börjar vår föräldrautbildning, vi ska mest prata om fölossning och tiden efteråt tror jag. Ska bli lite spännande att sätta sig i skolbänken igen.
♥ Nästa lördag ska jag på Namngivning/Ett års-kalas för lilla E. Det är inte klokt att det är ett år sedan hon föddes. Hon har blivit så stor, jag har hört att hon till och med går nu!
♥ Nästa lördag är det även Kräftskiva hemma hos Mamma o pappa, det ska bli urmysigt.
♥ Nästa måndag är det dags att hälsa på Kerstin på Mamamia igen. Då ska vi prata om förlossningen. På kvällen är det del två av föräldrautbildningen.
♥ Lördagen som följer går min Babyshower av stapeln. Ska bli urkul att ha tjejerna här. Ska pynta fint, bjuda på gott och sedan har J förberett lite olika överraskningar. Självklart ska festen ha babyrosa tema, vad annars?
♥ Måndagen efter är det den sista delen av föräldrautbildningen.
♥ Lördagen efter är vi inbjudna till A och hennes familjs inflyttningsfest. De har blivit vuxna och köpt radhus. Ska bli superkul, undrar om jag kommer att ha någonting att sätta på mig?
Mycket måndagar o lördagar…

Vecka 36
Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Hur som helst är det bra att ta reda på hur förlossningsskedet går till och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Min kommentar: Det märks att det börjar bli trångt, får lite kramp om jag sitter ner för länge och så. Jag har mycket förvärkar, särskillt på kvällen. Det känns ungefär som mensvärk. Strax efter att jag testat positivt på graviditetstestet tänkte jag: "Yes, ingen mensvärk eller mens på typ ett år!". Tji fick jag, färvärkarna är ungefär som mensvärk, men inte lika konstant.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2000-2500 gram och längden är ungefär 45 cm. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man t.ex puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
Min kommentar: Jag tycker att hon bökar och knökar mest, men ibland känner jag fortfarande sparkar. Hon är ganska aktiv. Rör sig mycket när jag till exempel pratar med T. Jag märker att det blir trångt för henne om jag äter för mycket, då knölar hon lite extra. Verkar vara en bestämd ung dam därinne!

Fakta hämtat från Familjeliv.

5 tankar på “Vecka 36 – sista i åttonde månaden”

  1. Jessica: Jag har förstått att man mest vill snusa bebis den första tiden, därför försöker jag få allt iordning och shoppat så att jag slipper tänka på sådant sen. Alla i min omgivning förstår dock inte varför jag ska handla så mycket 🙂

  2. Jag möttes av samma skeptis… ”Ska du verkligen handla innan du vet att allt går bra?” Men jag lovar dig att det är värt det… man orkar inte första tiden.
    Fast jag måste erkänna att det blev en del handlande efter ändå, mycket som jag glömt.

  3. Jessica: Ja, det blir säkert en hel del shopping efteråt oxå, men jag vill inte ha allt kvar att handla. Skulle något hända får vi väl sälja allt eller spara till nästa barn eller nåt. Man kan ju inte gå omkring och tro att något ska gå snett.

  4. Först vill jag naturligtvis säga ”Grattis”! Dessutom måste jag fråga dig eftersom jag inte har läst så mycket av dig, när blev du klar med utbildningen? För det är du väl? Vart utbildade du dig och gick du någon särskild profil/inriktning? Var den bra? Var skolan bra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.