Nu är stina arg igen

Tittade på Janne Josefssons självbetitlade samhällsprogram på SVT där han följer upp några av de reportage han gjort de senaste tjugo år sedan. Den här gången blir det dagens version av hans program ”På rätt sidan av även” från 1987. Det handlar om facket, jämlikheten och i viss mån den socialdemokratiska politiken. Vi får i 1987 års version träffa Inga-Lill Pettersson, en kvinna i 50-årsåldern som jobbar på Tranemo Textil. Hon berättar att de får betalt för vad de gör, inte hur lång tid det tar. Det här ger henne ca 45 kronor i timmen, om hon håller en bra takt. Det finns ingen tid att ta en paus för att till exempel gå på toaletten eller gå ut och ta en nypa luft. När vi, genom Josefssons kamera, 2006 får träffa Inga-Lill är hon kvar på textilfabriken. Hon får nu den stora summan 74 kronor i timmen (innan skatt!).*  Hon är utsliten i axlar och armar. Hon får fortfarande mindre betalt om hon behöver gå på toaletten. Hon berättar för oss att hon gett 30 år av sitt liv till fabriken. Hon berättar att hon hela tiden precis har klarat sig, hon har lyckats betala mat och hyra under sitt arbetsliv. Men inte mycket utöver det. Inga utsvängningar. Och det syns tyvärr på hennes tänder, de är missfärgade, men som vi alla vet är tandvården i Sverige dyr. Men så plötsligt lyser Inga-Lill upp, om två månader går hon i pension.

– Det ska bli som att släppas ut från fängelset, säger hon. Då ska jag fira, jag ska verkligen unna mig någonting. När jag slutar ska jag fira med champagne, myser hon.

I nästa klipp får vi veta att Inga-Lill, två månader innan sin pension och med trettio år vigt åt fabriken, har fått sparken, hennes uttalande har skadat företaget och hon är inte längre välkommen. När Josefsson besöker fabriken, med en önskan om att få filma Inga-Lill på hennes sista dag, får vi höra av VD:ns fru att chefen är inte där och det finns ingen tillförordnad chef när han är frånvarande. Men så plötsligt dyker han upp, som gubben i lådan, Håkan Larsson. När Josefsson vill filma får han Nej. Josefsson frågar varför Inga-Lill tjänar så lite och Larsson förklarar stolt att deras företag minsann följer ett avtal, och avtal ska man inte ifrågasätta. Vidare förklarar han att anledningen till just Inga-Lills låga lön är för att hon minsann har kokat kaffe åt sina kollegor innan förmiddagsrasten. Jaha, så det är därför hon tjänar, efter 30 års arbetslivserfarenhet, minst 15 kronor mindre än mig i timmen, jag som inte har någon utbildning eller någon längre arbetslivserfarenheter. Då replikerar Josefsson:

– Men det kanske ni som företag kunde bjuda era arbetare på, kaffet, alltså?

– Ja, men nu har vi inte gjort det, är Larssons enda svar.

Jag blir så förbannad på att dessa vd-gubbar (för let’s face it, det är alltför ofta gubbar på vd-posterna) tjänar multum inte låter sina arbetare slava och inte ens tillåter dem gå på toaletten eller koka kaffe till sina kollegor utan att de ska få mindre lön. Jävla svin! Sverige anses som världens näst mest jämställda land, vilken jäkla bullshit.

Och vad gäller dessa avtal? Och vad gör facket? Josefsson frågar sig : ”På vems sida står egentligen världens starkaste fackföreningsrörelse?” Det skulle jag bra gärna vilja veta!

Inga-Lill var i slutet väldigt lättad över att ha gått i pension och hon skulle fira med en grogg. Inga-Lills pension är 10 042 kronor i månaden, innan skatt.

Om ni inte såg programmet, gå för guds skull in och kolla på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=44491&lid=puff_584205&lpos=lasMer

*En liten parantes, jag får, efter att ha jobbat inom handeln några år, ca 90 kronor i timmen, och då tillkommer väldigt bra ob-tillägg och provision.

4 tankar på “Nu är stina arg igen”

  1. shit!! Fan var arg man blir. Jag såg bara slutet, när de pratade med arbetarna som fick asbestos. Det var ju också jävligt osmakligt. Typ – ”jaha, din gubbe dog av vidriga arbetsförhållanden, här får du 18 000 som tröst”. Är det vad en människa är värd?

  2. Företagsledar typ ”Tranemo Textil” skall inte finnas. Personal är en tillgång och skall förvaltas väl. Detta är ”de facto” oavsett om man är kommunist som moderat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.